Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

          Dziś na tapecie pierniczki. Były już z ziemniaków, dziś będą z dynią. Warzywo tak samo jak cukinia…..wszechstronne i bardzo wdzięczne.

 

Ciasto:

  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 5  łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • mąka do podsypania
  • szklanka powideł śliwkowych
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka kawy
Do dekoracji:
  • granat
  • 3 mandarynki
  • cytryna

 

 

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Dynię obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, zalewamy odrobiną wody i chwilę gotujemy aż zmięknie. Lekko ostudzoną  miksujemy na gładki krem.

 

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Do jeszcze ciepłej dodajemy miód, sok z cytryny, kakao, przyprawę do piernika, sodę i olej. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.

 

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Początkowo jest dość rzadkie, ale mąka razowa wymaga czasu aby błonnik ściągnął nadmiar wilgoci. Ciasto odkładamy na bok aby odpoczęło kilkanaście minut. Jeśli po leżakowaniu nadal będzie bardzo kleiste, można mocniej podsypać mąkę przed wałkowaniem. Wałkujemy na placek grubości około 2 cm.

 

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Szklanką lub obręczą wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy wodą lub mlekiem choć ten zabieg jest niekonieczny i pieczemy 20 min w 180 stopniach.

 

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciepłe ciastka rozpuszczą powidła i ładnie nimi nasiąkną.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

Składniki na polewę podgrzewamy jak się połączą, odstawiamy aby lekko stężała. Pierniczki smarujemy polewą dekorujemy owocami i gotowe. Ja miałam akurat takie i takimi udekorowałam, jednak wszystko zależy od własnej fantazji. Bez powideł i polewy smakują jak najzwyklejsze Katarzynki. Przyjemny korzenny zapach, niebo w gębie dla piernikowych smakoszy. :roll:

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

Pierniczki z mąki razowej i dyni.

 

 

ŚWIĄTECZNE POTRAWY

This entry was posted in ciasteczka, cytryna, dynia, jajka, kakao, miód, olej by Ela. Bookmark the permalink.

44 thoughts on “Pierniczki z mąki razowej i dyni.

  1. Elu, takie same , a jednak zupełnie inne, moje nadziewane , twoje przekładane, moje zwykle, Twoje niezwykłe, bo ciasto z dynią. Pięknie je wykonczyłas, bardzo smacznie wyglądają

    Reply
    • Jednego Bożenko nie da się wykluczyć….że mamy piernikowy wysyp :) Dynia w tym roku obrodziła, a więc trzeba ją jakoś przerobić. Dziękuję i pozdrawiam. :)

      Reply
    • Robiłam takie z dodatkiem twarogu, też się sprawdziły. Ale dlaczego nie zrobić innych? :) pozdrawiam Gabrysiu :)

      Reply
  2. Moja mała dyni nie lubi, ale wcina wszystko co słodkie, a to kolejny fajny przepis na przemycenie warzyw :)
    Miłej niedzieli Eluś, buziaki:)

    Reply
    • Tu Reniu nie wyczuje, jestem dobra w przemycaniu, moi domownicy coś o tym wiedzą. :) Dzięki buziole :)

      Reply
  3. Elunia ale pysznie wyglądają, zaciekawiłaś mnie tym przepisem :-) może takie jeszcze zrobię. Buziolki :-)

    Reply
    • Wiesz Basiu….biorąc pod uwagę pierniki co muszą leżakować , a te moje….to moje są szybciutkie :)

      Reply
  4. Elusia te pierniki są obłędne, rewelacyjne aż je udostępniłam na FB normalnie nie moge od nich oderwać oczy. Piękne zdobienia. :)

    Reply
  5. Ciekawy przepis, takich pierniczków jeszcze nie robiłam, wygladają cudnie

    Reply
    • Pierniczki lubią śliwki oj lubią. Nawet się nie spodziewałam że z tak dość rzadkiego ciasta wyrosną takie poduchy. :)

      Reply
  6. Chciałam powiedzieć, że jak tylko zdjęcie Twoich pierniczków rzuciło mi się w oczy od razu zrobiłam się głodna :) wyglądają przepysznie. I uważam użycie dyni za bardzo ciekawy pomysł, muszę podsunąć go swojej koleżance, która ostatnimi czasy robi milion dań z dyni :) i to na pewno też wypróbuje…przy okazji ja skorzystam ;)

    Reply
    • Dziękuję za miłe słowa. :) Cieszę się, że pierniczki przypadły Ci do gustu. Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, tak na słodko jak i na wytrawnie. Osobiście uwielbiam jajka nadziewane dynią i orzechami, a schab z dynią….bajka. :roll:
      Podrzuć koleżance i wykorzystaj ją. :)

      Reply
    • Robi się tak samo jak ze zwykłej, tylko ciasto wymaga więcej płynów. To przez dużą zawartość błonnika.

      Reply
  7. Piękne zdjęcie o samch pierniczkach to już nawet nie wspominam wyglądają obłędnie. A jaka ładna dekoracja.

    Reply
  8. Pomysł na pierniczki super. Porywam kilka, bo lubię pierniczki przez cały rok – nawet jak mi się nie chcę zrobić kupuję czasami małą paczkę w czekoladzie. Pozdrawiam Elu

    Reply
    • Też lubię Weronika, do dziś pamiętam smak zwykłych Katarzynek, dziś już takich nie ma :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>