Dziś na tapecie pierniczki. Były już z ziemniaków, dziś będą z dynią. Warzywo tak samo jak cukinia…..wszechstronne i bardzo wdzięczne.
Ciasto:
- 3/4 szklanki miodu
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- mąka do podsypania
- szklanka powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka kawy
- granat
- 3 mandarynki
- cytryna
Dynię obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, zalewamy odrobiną wody i chwilę gotujemy aż zmięknie. Lekko ostudzoną miksujemy na gładki krem.
Do jeszcze ciepłej dodajemy miód, sok z cytryny, kakao, przyprawę do piernika, sodę i olej. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Początkowo jest dość rzadkie, ale mąka razowa wymaga czasu aby błonnik ściągnął nadmiar wilgoci. Ciasto odkładamy na bok aby odpoczęło kilkanaście minut. Jeśli po leżakowaniu nadal będzie bardzo kleiste, można mocniej podsypać mąkę przed wałkowaniem. Wałkujemy na placek grubości około 2 cm.
Szklanką lub obręczą wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy wodą lub mlekiem choć ten zabieg jest niekonieczny i pieczemy 20 min w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciepłe ciastka rozpuszczą powidła i ładnie nimi nasiąkną.
Składniki na polewę podgrzewamy jak się połączą, odstawiamy aby lekko stężała. Pierniczki smarujemy polewą dekorujemy owocami i gotowe. Ja miałam akurat takie i takimi udekorowałam, jednak wszystko zależy od własnej fantazji. Bez powideł i polewy smakują jak najzwyklejsze Katarzynki. Przyjemny korzenny zapach, niebo w gębie dla piernikowych smakoszy.
Zapachniało świętami, super się prezentują
Dzięki Małgosiu, pachnie coraz mocniej
Elu, takie same , a jednak zupełnie inne, moje nadziewane , twoje przekładane, moje zwykle, Twoje niezwykłe, bo ciasto z dynią. Pięknie je wykonczyłas, bardzo smacznie wyglądają
Jednego Bożenko nie da się wykluczyć….że mamy piernikowy wysyp Dynia w tym roku obrodziła, a więc trzeba ją jakoś przerobić. Dziękuję i pozdrawiam.
bardzo ciekawy pomysł na pierniczki pozdrawiam!
Robiłam takie z dodatkiem twarogu, też się sprawdziły. Ale dlaczego nie zrobić innych? pozdrawiam Gabrysiu
Moja mała dyni nie lubi, ale wcina wszystko co słodkie, a to kolejny fajny przepis na przemycenie warzyw
Miłej niedzieli Eluś, buziaki:)
Tu Reniu nie wyczuje, jestem dobra w przemycaniu, moi domownicy coś o tym wiedzą. Dzięki buziole
Elunia ale pysznie wyglądają, zaciekawiłaś mnie tym przepisem może takie jeszcze zrobię. Buziolki
Próbuj Marzenko, próbuj warte fatygi i grzechu. miłego buziole
Bardzo oryginalny pomysl Ci powiem
Czekaja nas zdrowe swieta
Dziękuję, staram się jak umiem
Podziwiam już za sam wygląd.Przepis chowam i dziękuję za kolejny pomysł.
Na pewno się przyda:)**
Schowaj Grażynko i zrób dla K….na zdrowie
Na bogato, cudne!
Dziękuję
Nabrałam ochoty, tylko czasu ciągle brak! Serdecznie pozdrawiam!
Wiesz Basiu….biorąc pod uwagę pierniki co muszą leżakować , a te moje….to moje są szybciutkie
Elusia te pierniki są obłędne, rewelacyjne aż je udostępniłam na FB normalnie nie moge od nich oderwać oczy. Piękne zdobienia.
Dzięki Dorotka, widziałam widziałam że śmigają
Piękne te pierniczki, bardzo pomysłowe
Dziękuję Madziu
Ciekawy przepis, takich pierniczków jeszcze nie robiłam, wygladają cudnie
Zachęcam Majeczko do zrobienia
Wyszły bardzo ładnie, lekko puszyste, chętnie poproszę o kilka do kawy )
Proszę bardzo Małgoś się częstować
Pierniczki z dżemem czy z powidłami są najlepsze! a te tak pięknie wyrosły, że mmmmmmmm…..
Pierniczki lubią śliwki oj lubią. Nawet się nie spodziewałam że z tak dość rzadkiego ciasta wyrosną takie poduchy.
Ale pięknie ozdobione
Dzięki Ola
Bardzo pomysłowe, ale u Ciebie wszystko takie pomysłowe i apetyczne
Dzięki Beti, czasem coś mi tam wyjdzie
Chciałam powiedzieć, że jak tylko zdjęcie Twoich pierniczków rzuciło mi się w oczy od razu zrobiłam się głodna wyglądają przepysznie. I uważam użycie dyni za bardzo ciekawy pomysł, muszę podsunąć go swojej koleżance, która ostatnimi czasy robi milion dań z dyni i to na pewno też wypróbuje…przy okazji ja skorzystam
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że pierniczki przypadły Ci do gustu. Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, tak na słodko jak i na wytrawnie. Osobiście uwielbiam jajka nadziewane dynią i orzechami, a schab z dynią….bajka.
Podrzuć koleżance i wykorzystaj ją.
Nie piekłam jeszcze żadnych słodkości z mąki razowej. To dopiero gratka!
Robi się tak samo jak ze zwykłej, tylko ciasto wymaga więcej płynów. To przez dużą zawartość błonnika.
Piękne zdjęcie o samch pierniczkach to już nawet nie wspominam wyglądają obłędnie. A jaka ładna dekoracja.
Dzięki Jacek
Nie dość, że wyglądają na bardzo smaczne, to jeszcze są takie śliczne Zadbałaś o wszystko
Dzięki Krysiu, cieszę się że Ci się też podoba.
Urocze pierniczki
Dzięki Jola
Pomysł na pierniczki super. Porywam kilka, bo lubię pierniczki przez cały rok – nawet jak mi się nie chcę zrobić kupuję czasami małą paczkę w czekoladzie. Pozdrawiam Elu
Też lubię Weronika, do dziś pamiętam smak zwykłych Katarzynek, dziś już takich nie ma